Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ Η «ΚΑΛΛΙΘΕΑ»
Η Καλλιθέα είναι μια από τις  συνοικίες της Βέροιας που δημιουργήθηκε  σιγά – σιγά από τα μέσα της δεκαετίας του 1940 από Ποντίους πρόσφυγες αλλά και ντόπιους που κατέβηκαν από τα χωριά των Πιερίων. Το όνομά της δε, το οφείλει στην όμορφη και αμφιθεατρική θέση της.
Στην όμορφη αυτή συνοικία ιδρύθηκε το 1979 ο Μορφωτικός Αθλητικός σύλλογος» Η Καλλιθέα». Αποτελεί συνέχεια του  πρώτου συλλόγου που είχε ιδρυθεί το 1958  με την ονομασία «Φιλοπρόοδος Σύλλογος», η λειτουργία του οποίου είχε ανασταλεί από την χούντα.
Σημερινός συνομιλητής μου ο πρόεδρος επί σειρά ετών του συλλόγου και χοροδιδάσκαλος κύριος Κωνσταντίνος Τοπαλίδης.
«Ο σύλλογός μας κύριε Γιώργο παλιότερα είχε πολλά τμήματα  στα οποία διδάσκονταν Κοπτική-Ραπτική, Κέντημα, Ζωγραφική, Αρμόνιο, Η/Υ, Σκάκι  και διάφορα μουσικά όργανα όπως κιθάρα, τουμπερλέκι,  διέθετε θεατρική ομάδα,  παιδική χορωδία, τα οποία όμως τα τελευταία χρόνια ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους.
Εντυπωσιακή παρουσία είχε  το θεατρικό τμήμα του συλλόγου με την ονομασία «Καλλιθιώτικη Σκηνή» η οποία είχε δώσει πολλές παραστάσεις με τα έργα «΄Ονειρα μέσα στο δάσος», «Φόν Δημητράκης», «Ο σύζυγος που την έπαθε», «Η αυλή των θαυμάτων» με τα οποία έτυχε διακρίσεων σε Πανελλήνια φεστιβάλ Ερασιτεχνικού θεάτρου.
Ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να ενεργοποιήσουμε ξανά όλα αυτά τα τμήματα  για να δώσουμε ξανά μεγαλύτερη πνοή στην συνοικία μας.
Ο σύλλογός μας διαθέτει 6 χορευτικές ομάδες που χορεύουν παραδοσιακούς χορούς, κυρίως ποντιακούς. Τα χορευτικά μας έχουν πάρει μέρος  σε πάρα πολλές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό  αποσπώντας τιμητικές διακρίσεις και πολλά κολακευτικά σχόλια.
Εκτός από τα χορευτικά τμήματα  ο  σύλλογος διαθέτει ομάδα αιμοδοσίας, ενώ δείχνει μεγάλη ευαισθησία σε θέματα κοινωνικής μέριμνας  κάνοντας φιλανθρωπίες βοηθώντας διάφορες ευπαθείς ομάδες της πόλης μας.
Διαθέτει πλούσια βιβλιοθήκη με πολλά βιβλία και επιτραπέζια παιχνίδια και μάλιστα έχει εκδώσει ένα βιβλίο με θέμα την ιστορία της συνοικίας της  Καλλιθέας με τίτλο « ΚΑΛΛΙΘΕΑ η συνοικία της Βέροιας».
Διοργανώνει κατά καιρούς διαλέξεις και ομιλίες με ενδιαφέροντα κοινωνικά και εθνικά θέματα και συμμετέχει συχνά σε παρελάσεις κατά την διάρκεια εθνικών εορτών.
Συμμετέχει  επίσης με τα τμήματά του στην καθαριότητα  και την δενδροφύτευση με την υιοθέτηση  πάρκων, πλατειών και περιοχών της συνοικίας μας (Άλσος Παπάγου, πάρκο Καπετανίδη).
Στα μέσα Μαίου  διοργανώνουμε διάφορες εκδηλώσεις όπως η γιορτή της μητέρας, εκδήλωση για την Ποντιακή Γενοκτονία, θεατρική παράσταση και για τα παιδιά του συλλόγου πραγματοποιούμε κάποιες εκπαιδευτικές εκδρομές.
Ο Σύλλογος έχει καθιερώσει δυο κορυφαίες εκδηλώσεις με την ονομασία «Καλλιθιώτικα». Η μία από αυτές γίνεται το καλοκαίρι  όταν γιορτάζει η προστάτις της συνοικίας μας Αγία Παρασκευή και είναι ένα φεστιβάλ παραδοσιακών χορών.
Οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται  στις 25 και 26 Ιουλίου προς τιμήν της Προστάτιδας της συνοικίας Αγίας Παρασκευής, στον υπαίθριο αμφιθεατρικό χώρο  εκδηλώσεων της συνοικίας  ο οποίος τις δυο αυτές ημέρες κατακλύζεται από πολλούς φίλους του συλλόγου. Στις εκδηλώσεις αυτές συμμετέχουν πολλά χορευτικά συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα.
Άλλες σπουδαίες εκδηλώσεις του συλλόγου μας είναι ο Λαϊκός Ανώμαλος Δρόμος Φάνη Τριανταφυλλίδη προς τιμήν του πρώτου δημοτικού συμβούλου της συνοικίας μας και πρώτου προέδρου και ιδρυτή του συλλόγου, καθώς και ο γύρος της συνοικίας με ποδήλατο με εντυπωσιακή συμμετοχή ατόμων κάθε ηλικίας.
Όλα αυτά τα χρόνια ο σύλλογός ενέπνευσε στους νέους μας το ενδιαφέρον για την διατήρηση των παραδόσεων και των ηθικών αξιών. Στάθηκε στοργικά στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας  και ξύπνησε νοσταλγικές αναμνήσεις στους παλιότερους.  Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους κατοίκους της συνοικίας μας αλλά και της πόλης της Βέροιας για την στήριξη και συμπαράστασή τους. Την έχουμε ανάγκη για να συνεχίσουμε. Όπως επίσης και το ΚΑΠΗ  της Καλλιθέας με το οποίο συστεγαζόμαστε και συνυπάρχουμε.
Ελπίζω δε το όνειρό μας, που τόσα χρόνια περιμένουμε, για την ίδρυση του Πνευματικού Κέντρου Καλλιθέας να πάρει σύντομα σάρκα και οστά για να αποτελέσει έναν Πνευματικό  Φάρο  στην όμορφη συνοικία μας.
Ευχαριστώ  εσάς  κύριε Γιώργο και την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ  που προβάλλεται το έργο μας.


(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ Βέροιας)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου