Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΤΟΠΙΩΝ ΜΑΚΡΟΧΩΡΙΟΥ
Πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου Ντόπιων Μακροχωρίου και σημερινή συνομιλήτριά μου είναι η φίλη κυρία Όλγα Χολέβα με τον οποίο είχα την τιμή να συμμετάσχω στις  εκδηλώσεις της Άνοιξης που είχε διοργανώσει ο δήμος Προύσας στην Τουρκία όπου  άφησαν  άριστες εντυπώσεις με τις παραδοσιακές στολές και τους λεβέντικους χορούς τους.
« Ο σύλλογός μας κύριε Γιώργο  ιδρύθηκε το 1993, έχει 300 μέλη τα οποία μας στηρίζουν και μας βοηθούν πολύ σε όλες τις δραστηριότητές μας. Ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος  επί πολλά χρόνια υπήρξε ο Κώστας ο Μαγαλιός τον οποίο ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας για την μεγάλη προσφορά του.
Εμείς  συνεχίζουμε το  δύσκολο έργο μας  που είναι η διάδοση και διάσωση των ηθών και εθίμων του Ρουμλουκιού.
Ο σύλλογός μας  διαθέτει τέσσερα χορευτικά συγκροτήματα, το παιδικό, το εφηβικό, το  συγκρότημα  που μας εκπροσωπεί σε διάφορες εκδηλώσεις και χορεύει τα «ρουγκάτσια» και τέλος το συγκρότημα που αποτελείται από ενήλικες γυναίκες  τις επονομαζόμενες μανιές.
Οι εκδηλώσεις μας αρχίζουν τον Ιανουάριο με την κοπή της παραδοσιακής βασιλόπιτας, ευχόμενοι στα μέλη μας καλή χρονιά και δύναμη για να ανταπεξέλθουμε  όλοι μαζί στις δυσκολίες του νέου έτους. Στην συνέχεια πραγματοποιούμε τον ετήσιο χορό του συλλόγου  με την συμμετοχή  πολλών κατοίκων του Μακροχωρίου τους οποίους ευχαριστούμε  θερμά, διότι με τα έσοδα από αυτήν την εκδήλωση  καλύπτουμε πολλά από τα έξοδα του συλλόγου
Τον Απρίλιο την Κυριακή του Λαζάρου οι «Λαζαρίνες» μας ξεχύνονται στους δρόμους του χωριού και επισκέπτονται όλα τα σπίτια τραγουδώντας……. 
Λαζαρίνες του Λαζάρου  Λαζαρίνες έρχονται
          Στρώστι τα τραπέζια σας, στρώστι ψάθες βελεντζά
Και χρυσά προσκέφαλα.

Οι εκδηλώσεις μας συνεχίζονται τον μήνα Αύγουστο  με το διήμερο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, με την συμμετοχή παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων από όλη την Ελλάδα.
Προσπαθούμε  να αναβιώσουμε διάφορα παραδοσιακά έθιμα του τόπου μας  και την περίοδο των Χριστουγέννων τα «ρογκάτσια» μας φορώντας  φουστανέλες,  κρατώντας στα χέρια τους ξύλινα σπαθιά γυρίζουν το Μακροχώρι  συνοδεία ζουρνάδων και νταουλιών χορεύοντας και τραγουδώντας συγκεκριμένους σκοπούς.
Οι νοικοκυρές υποδέχονται τα «Ρογκάτσια» και τα κερνούν τσίπουρο με διάφορους μεζέδες.  Μετά ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι που συμμετέχει όλο το χωριό.
Τα «Ρουγκάτσια» είναι ένα πολύ διαδεδομένο έθιμο το οποίο συναντάμε στην περιοχή του Ρουμλουκιού και το πραγματοποιούμε κάθε χρόνο. Την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων  διοργανώνουμε την «γουρουνοχαρά» μας στην οποία συμμετέχει όλο το Μακροχώρι αλλά και επισκέπτες από όλον τον νομό.  
Έτσι με αυτά τα παραδοσιακά έθιμα κλείνουμε τις ετήσιες δραστηριότητες του συλλόγου και προετοιμαζόμαστε για την νέα χρονιά. Καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους συμμετέχουμε σε διάφορες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Μη ξεχνάτε κύριε Γιώργο την μεγάλη επιτυχία που είχαμε στο φεστιβάλ της Προύσας και ελπίζουμε να ξαναπάμε.
Αυτήν την χρονιά διοργανώσαμε παρουσιάσεις βιβλίων για να αναδείξουμε το συγγραφικό έργο συμπατριωτών μας.
Εδώ πρέπει να τονίσω ότι μας βοηθούν και μας συμπαρίστανται και μας στηρίζουν  τα μέλη του συλλόγου αλλά και οι κάτοικοι του χωριού, τους οποίους τους ευχαριστούμε πολύ διότι μας δίνουν μεγάλη χαρά και δύναμη για να συνεχίσουμε το δύσκολο αλλά τόσο ευχάριστο έργο μας, που είναι η διάσωση της πολιτιστικής μας παράδοσης.
Διαθέτουμε  δικό μας ενοικιαζόμενο χώρο και ευελπιστούμε κάποτε με την βοήθεια του δήμου, να αποκτήσουμε δικό μας ιδιόκτητο για να πραγματοποιήσουμε και το όνειρό μας που είναι η δημιουργία στο Μακροχώρι ενός Λαογραφικού Μουσείου.
Ευχαριστούμε εσάς και την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ που μας στηρίζετε και μας δίνετε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις διάφορες δραστηριότητές μας και το συνολικό έργο μας.

ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΕΘΙΜΩΝ
26  Δεκεμβρίου  «Γουρουνοχαρά»
Δωδεκαήμερο Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς  «Τα Ρουγκάτσια»
(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ Βέροιας)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου