Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015


"ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ"
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΜΕΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ
Η Μελίκη είναι γνωστή στην Ημαθία αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας σαν ένας τόπος με πλούσια παράδοση και λαογραφία. Είναι μια κωμόπολη με τη δική της αρχιτεκτονική,  λαϊκή τέχνη, προφορικό ιδίωμα, ήθη και έθιμα.
 Πρωταγωνιστής στην Μελίκη με πλούσια πολιτιστική προσφορά είναι ο ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΜΕΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ του οποίου ο πρόεδρος κύριος Παυλόπουλος Κωνσταντίνος είναι ο σημερινός συνομιλητής μου.
Ο Λαογραφικός Όμιλος Μελίκης και Περιχώρων, κύριε Γιώργο, ξεκίνησε το 1960 σαν Επιτροπή Καρναβαλιού για την Βράβευση κάποιων καρναβαλιστών οι οποίοι ντύνονταν με διάφορα ρούχα και  έβγαιναν στους δρόμους της Μελίκης τις ημέρες της Αποκριάς χορεύοντας και τραγουδώντας.
Ύστερα πέρασε σαν Όμιλος προς διατήρηση και διάδοση της παράδοσης, για να φτάσει στην σημερινή μορφή ως Λαογραφικός Όμιλος Μελίκης και Περιχώρων.
Σ’ αυτά τα πενήντα και πλέον χρόνια παρουσίας έχει αναπτύξει μια πλούσια και ποικίλη δραστηριότητα απλωμένη σε διάφορους πολιτιστικούς τομείς και θέματα λαογραφίας και παράδοσης.
Ο σύλλογός μας αυτήν την στιγμή διαθέτει 140 μέλη  και εννέα χορευτικά σχήματα που αποτελούνται από χορευτές κάθε ηλικίας και χορεύουν ντόπιους Ρουμλουκιώτικους αλλά και άλλους Ελληνικούς χορούς. Οι τοπικοί χοροί και τα τραγούδια της Μελίκης και του Ρουμλουκιού γενικότερα έχουν μια ξεχωριστή ιδιαιτερότητα στην κίνηση, στο ρυθμό, στην έκφραση.
Τοπική φορεσιά ο σαγιάς κι η μπολμπότσα και παραδοσιακό μουσικό όργανο ο ζουρνάς. Χαρακτηριστικό το κεφαλοδέσιμο της γυναίκας του Ρουμλουκιού, κληρονομιά από τον Μέγα Αλέξανδρο, σύμφωνα με την τοπική λαϊκή παράδοση.
Τον Ιανουάριο κόβουμε την παραδοσιακή βασιλόπιτα ξεκινώντας έτσι τις εκδηλώσεις της νέας χρονιάς.
Τον μήνα Φεβρουάριο η Μελίκη, τα περιχωρά της αλλά και όλο το Ρουμλούκι ζει στους ρυθμούς του Καρναβαλιού που διοργανωτές του είναι ο Δήμος Αλεξάνδρειας, η Δημοτική Ενότητα Μελίκης και ο σύλλογός μας.
Με την πάροδο των χρόνων το Καρναβάλι της Μελίκης έχει γίνει ένα πολύ σπουδαίος θεσμός και πολλοί επισκέπτες έρχονται να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του, που διαρκούν εννέα ημέρες.
Εμείς σαν σύλλογος φέτος πραγματοποιήσαμε μια θεατρική παράσταση με τίτλο «Γητέματα, Ματιάσματα, Μάγια, Ξεματιάσματα την οποία παρακολούθησαν πολλοί φίλοι μας και συγχωριανοί μας.
Επίσης διοργανώσαμε δύο χορούς, τον ετήσιο χορό του συλλόγου αλλά και τον «Χορό των Μερακλήδων του Ρουμλουκιού» που είναι μία αναπαράσταση του γλεντιού που έκαναν παλαιότερα  οι πρόγονοί μας κατά την διάρκεια της Απόκρεω.
Επισκεφθήκαμε τα σχολεία της περιοχής μεταφέροντας στους μαθητές την αποκριάτικη αύρα μας προσκαλώντας τους στις καρναβαλίστικες εκδηλώσεις.
Αναβιώσαμε  με επιτυχία τον παραδοσιακό  Ρουμλουκιώτικο Γάμο και τέλος συμμετείχαμε στην  μεγάλη παρέλαση αρμάτων, καρναβαλιστών και παραδοσιακών συγκροτημάτων την Καθαρά Δευτέρα.
Μετά το Καρναβάλι χρειαζόμαστε κάποια ξεκούραση και πραγματοποιούμε  για όλους αυτούς που δούλεψαν σκληρά για την επιτυχία της διοργάνωσης, μια εκδρομή στο εξωτερικό. Φέτος αποφασίσαμε να πάμε στην Κωνσταντινούπολη, να επισκεφθούμε τον Πατριάρχη και να ζητήσουμε την ευλογία του.
Την Κυριακή των Βαίων  σε όλο το Ρουμλούκι αντηχούν τα τραγούδια των Λαζαρίνων. Έτσι και στην Μελίκη τα κοριτσάκια μας βγαίνουν νωρίς-νωρίς και επισκέπτονται τα σπίτια του χωριού τραγουδώντας τα τραγούδια του Λαζάρου.
Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού στα πλαίσια των συνεργασιών με άλλους πολιτιστικούς συλλόγους από όλη την Ελλάδα, συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις τους παρουσιάζοντας τους υπέροχους Ρουμλουκιώτικους χορούς και τις εξ ίσου πανέμορφες και ιδιαίτερες τοπικές ενδυμασίες.
Φέτος θα συμμετέχουμε στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στο χωριό Άγιο Πνεύμα Σερρών.
Επειδή η περιοχή της Μελίκης είναι αγροτική και το καλοκαίρι οι περισσότεροι κάτοικοι εργάζονται στα χωράφια τους, έτσι ο σύλλογός μας αποφάσισε να πραγματοποιούμε το τοπικό πανηγύρι μας στις αρχές Σεπτεμβρίου, στο οποίο συμμετέχουν και άλλοι σύλλογοι από την περιοχή της Ημαθίας.
Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου μας αποτελείται από τους κάτωθι..
ΠΡΟΕΔΡΟς                  ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟς         ΤΣΙΑΡΑΣ     ΑΧΙΛΛΕΑΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ            ΜΑΝΙΚΑ ΛΕΜΟΝΙΑ
ΤΑΜΙΑΣ                        ΓΚΕΚΑΣ   ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ   ΛΙΤΣΑ ΡΑΠΤΗ
                                                 ΚΥΡΙΑΖΗ  ΟΛΥΜΠΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ           ΠΑΠΑΠΟΥΡΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΤΙΡΙΟΥ    ΖΕΙΜΠΕΚΗΣ   ΔΙΟΝΥΣΗΣ
ΣΥΓΚ. ΟΠΤΙΑΚΟΥΣΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ  ΝΑΤΣΟΥΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Επί τη ευκαιρία θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους φίλους του συλλόγου και όλους τους κατοίκους της πόλης που μας βοηθούν και μας συμπαρίστανται. Ευχαριστούμε και εσάς κύριε Γιώργο και την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ για την βοήθειά σας να δείξουμε στο ευρύτερο κοινό το έργο μας.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου