Σάββατο 21 Μαρτίου 2015



ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΩΝ ΝΕΟΚΑΣΤΡΟΥ
Το Νεόκαστρο είναι ένα μικρό χωριό του δήμου Αλεξάνδρειας, όπου έχει την έδρα του ο «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΩΝ ΝΕΟΚΑΣΤΡΟΥ», πρόεδρος του οποίου είναι  ο σημερινός συνομιλητής μου κύριος Κουκουλιάντας Χρήστος.
«Ο σύλλογός μας κύριε Γιώργο  υπήρχε άτυπα από το 1978 και από το 1994 δραστηριοποιείται επίσημα με νέο καταστατικό και ονομασία «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΩΝ ΝΕΟΚΑΣΤΡΟΥ».
Σκοπός των μελών και του διοικητικού συμβουλίου είναι η διάσωση και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού με τα ντόπια και βλάχικα έθιμά της. Ο σύλλογός μας διαθέτει αυτήν την στιγμή 150 μέλη τα οποία τον στηρίζουν   οικονομικά αλλά και ηθικά.
Λειτουργούν 4 χορευτικά τμήματα και διαχωρίζονται ανάλογα την ηλικία των χορευτών που ξεκινά από την παιδική ηλικία μέχρι και το τμήμα ενηλίκων ανδρών και γυναικών.
Καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους διοργανώνομε κάποιες εκδηλώσεις που ξεκινούν τον μήνα Ιανουάριο με την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης παραδοσιακής πίτας.
Την περίοδο της Απόκρεω γιορτάζει όλη η ευρύτερη περιοχή της Μελίκης και εμείς συμμετέχουμε με ένα θεματικό άρμα, στο περίφημο καρναβάλι της.
Την Τσικνοπέμπτη πραγματοποιούμε τον ετήσιο χορό του συλλόγου με τα έσοδα του οποίου προσπαθούμε να καλύψουμε τα έξοδά μας.
Την παραμονή της Καθαράς Δευτέρας συγκεντρωνόμαστε στην πλατεία του χωριού όπου καίμε κορμούς κέδρων  και μαζί συμβολικά τον Καρνάβαλο δηλαδή το Κακό  εισερχόμενοι εξαγνισμένοι στην Σαρακοστή.
Κατά την διάρκεια αυτής της γιορτής  συμμετέχουν όλοι οι κάτοικοι του χωριού, χορεύουμε και τραγουδάμε με παραδοσιακή μουσική από νταούλια και ζουρνάδες, προσφέροντάς τους  άφθονο κρασί, τσίπουρο, χαλβάδες και ελιές.
Συμμετέχουμε επίσης στις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου φορώντας τις παραδοσιακές στολές μας, όπως επίσης και στην Περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή. Μια εβδομάδα πιο πριν οι Λαζαρίνες του συλλόγου ξεχύνονται στα σπίτια του χωριού ψάλλοντας τα κάλαντα του Λαζάρου.
Σήμερα Βαιών σήμερα τα Βάια,
σήμερα η Κυριακή που τρων τα ψάρια,
σήκω Λάζαρε και μην κοιμάσαι...
Οι κάτοικοι του  χωριού τις υποδέχονται με χαρά προσφέροντάς τες κεράσματα, χρήματα και αυγά.
Στις 21 Μαίου ημέρα στην μνήμη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης διοργανώνουμε πανηγύρι με γλέντι και χορευτικές εκδηλώσεις. Το καλοκαίρι  δεν αναπαυόμαστε αλλά συμμετέχουμε σε εκδηλώσεις άλλων φίλων πολιτιστικών συλλόγων.
Και εφ΄ όσον τελειώσουμε τις δουλειές μας, μαζέψαμε και πουλήσαμε τις σοδειές μας, τον μήνα Νοέμβριο διοργανώνουμε ένα παραδοσιακό Ρουμλουκιώτικο γλέντι για να αντλήσουμε δύναμη και να ευχαριστήσουμε τους φίλους μας για την στήριξή τους.
Στις 6 Δεκεμβρίου γιορτάζει ο Άη Νικόλας μας και ο σύλλογός μας συμμετέχει στις εκδηλώσεις που γίνονται προς τιμή του Αγίου.
Ανήμερα των Χριστουγέννων οι περήφανοι φουστανελοφόροι μας, τα περίφημα Ρογκάτσια μας, αφού παίρνουν την ευλογία του παππά  γυρίζουν  όλο το χωριό και σταυρώνουν όλα τα σπίτια του χωριού μεταφέροντας την ευλογία. Οι κάτοικοι ανταποκρινόμενοι στο παραδοσιακό αυτό έθιμο του Ρουμλουκιού, τους προσκαλούν στις αυλές τους και τους κερνούν διάφορα εδέσματα και πολλές φορές χρήματα.
Τα Ρογκάτσια είναι ένα από τα πιο όμορφα Ρουμλουκιώτικα έθιμα και γίνονται σε πολλά χωριά με κάποιες παραλλαγές. Είναι μια ομάδα ανδρών που φορούν φουστανέλες, φέρουν σπαθιά και την διάρκεια του Δωδεκαημέρου περιφέρονται στα χωριά του κάμπου χορεύοντας και τραγουδώντας συνοδεία ζουρνάδων και νταουλιών.
Σε κάθε σπίτι που επισκέπτονται χορεύουν έναν κύκλο τεσσάρων συνεχόμενων χορών  που όλοι μαζί ονομάζονται «Ρουγκατσάρικος». Κύριος σκοπός της τέλεσης του εθίμου ήταν η συγκέντρωση χρημάτων ή άλλων αγαθών που τα πρόσφεραν οι κάτοικοι του χωριού σαν ενίσχυση για κάποιον φιλανθρωπικό σκοπό, να κτισθεί κάποια εκκλησία ή ένα σχολείο στην περιοχή.
Ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά πραγματοποιούμε και την Γουρουνοχαρά μας ή Γρουνοχαρά ή Γρουνοφλιά στην οποία έρχονται και επισκέπτες από τα τριγύρω χωριά.
Στα άμεσα σχέδιά μας είναι  μαζέψουμε παλιές φωτογραφίες του χωριού, να τις καταχωρήσουμε και να πραγματοποιήσουμε διάφορες εκθέσεις
Ο σύλλογός μας κύριε Γιώργο αποτελείται κυρίως από νέα παιδιά, γεμάτα όρεξη και θέληση για δουλειά για να διατηρήσουμε τα ήθη και τα έθιμά μας. Αισθανόμαστε την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε τα μέλη μας και τους κατοίκους του χωριού που μας βοηθούν και μας στηρίζουν. Ευχαριστούμε και εσάς και την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ.

ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΕΘΙΜΩΝ
ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΚΑΘΑΡΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ. Το κάψιμο των κέδρων.
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΙΩΝ. Οι Λαζαρίνες
ΔΩΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ. Τα Ρογκάτσια και  η Γουρονοχαρά.
ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΕΩΝ ΝΕΟΚΑΣΤΡΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ               ΚΟΥΚΟΥΛΙΑΝΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ      ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΤΑΜΙΑΣ                     ΚΥΡΙΑΖΗΣ  ΘΩΜΑΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ         ΝΤΟΒΑ  ΜΑΡΙΑ
ΔΗΜ.ΣΧΕΣΕΙΣ         ΠΑΡΣΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΜΕΛΗ                       ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ  ΕΥΓΕΝΙΑ
                                  ΤΣΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ
                                  ΝΤΟΒΑ  ΓΕΩΡΓΙΑ
                                  ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ  ΔΙΟΝΥΣΗΣ   

    



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου