Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

"ΠΟΛΙΤΙΣΤΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ"
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
«Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» ΒΕΡΟΙΑΣ
Μετά την Καλλιθέα σειρά στις πολιτιστικές περιηγήσεις μου έχει μια άλλη μεγάλησυνοικίας της πόλης μας, ο Προμηθέας που διαθέτει έναν από τους πιο ποιοτικούς συλλόγους, που φέρει και το όνομά της.
Συνομιλητής μου ο πρόεδρος του συλλόγου Καρολίδης Διονύσης. Τον βρήκα στα γραφεία του συλλόγου τα οποία την στιγμή εκείνη ήταν σαν μια κυψέλη μελισσών με τα μέλη του συλλόγου να γυρίζουν δεξιά και αριστερά σε πλήρη δράση.
Στο ένα δωμάτιο τα παιδιά του συλλόγου μάθαιναν να ζωγραφίζουν, ενώ στο μεγαλύτερο δωμάτιο μια χορωδία σαράντα περίπου ατόμων τραγουδούσαν υπό την εποπτεία του δασκάλου τους χορωδού τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.
« Ο σύλλογός μας κύριε Γιώργο ιδρύθηκε το 1975 και σήμερα διαθέτει πάνω-κάτω 120 μέλη τα οποία προέρχονται όχι μόνο από την συνοικία μας αλλά και από άλλες περιοχές της Βέροιας.
Ο σύλλογός μας διαθέτει μια χορευτική ομάδα ενηλίκων στην οποία διδάσκονται χοροί από όλη την Ελλάδα, ακόμη και Αργεντίνικο ταγκό, αλλά δεν συμμετέχει σε χορευτικές δημόσιες εκδηλώσεις. Τα μέλη της απλώς διδάσκονται διάφορους χορούς και ευελπιστούμε ότι στο μέλλον θα είμαστε σε θέση να λάβουμε μέρος σε κάποιες εκδηλώσεις.
Από ότι βλέπεις διαθέτουμε ένα τμήμα παιδικό εκμάθησης ζωγραφικής με σπουδαία αποτελέσματα. Από αυτά τα παιδάκια είμαστε σίγουροι ότι θα ξεπεταχθούν σπουδαίοι καλλιτέχνες.
Μεγάλη βαρύτητα δίνουμε στις θεατρικές ομάδες του συλλόγου που αποτελούνται από ερασιτέχνες νέους και ενήλικες καλλιτέχνες. Προσπαθούμε κατά την διάρκεια του έτους, παρ΄ όλες τις οικονομικές δυσκολίες να ανεβάσουμε ένα ή δύο έργα, ντόπιων, ελλήνων και ξένων συγγραφέων.
Φέτος επιλεχθήκαμε ανάμεσα από άλλα θεατρικά σχήματα, να παρουσιάσουμε στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ της Καρδίτσας το έργο του αείμνηστου συμπατριώτη μας Γιάννη Ταϊπλιάδη, «ο Βάλτος είναι εκεί».
Ελπίζουμε να τα καταφέρουμε και επιστρέφοντας να φέρουμε κάποια διάκριση που θα τιμά τον σύλλογο και την πόλη μας.
Επίσης φέτος το καλοκαίρι θα παρουσιάσουμε μια διασκευή του έργου του Μολιέρου «ο κατά φαντασία ασθενής».
Από την διπλανή αίθουσα ακούγονταν μελωδικές φωνές που τραγουδούσαν τραγούδια του Θεοδωράκη.
«Είναι η χορωδία μας η οποία αποτελείται από σαράντα περίπου άτομα που μας κάνουν περήφανους με τις επιδόσεις τους. Παλαιότερα διοργανώναμε κάθε χρόνο στις 19 Ιουλίου ένα διήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων τις οποίες όμως καταργήσαμε ένεκα της οικονομικής κρίσης.
Θύμα επίσης της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την χώρα μας ήταν και ο ετήσιος χορός του συλλόγου, διότι δεν θέλαμε να επιβαρύνουμε οικονομικά τα μέλη μας και τους φίλους του συλλόγου.
Καθ΄ όλη την διάρκεια όμως του έτους συμμετέχουμε στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης μας-και όχι μόνο- με θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες με την χορωδία μας και κάνουμε εκθέσεις με τα έργα των τμημάτων ζωγραφικής.
Από το 2000 -2005 διοργανώναμε στην πόλη μας το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Θεάτρου με την συμμετοχή πολλών ερασιτεχνικών θεατρικών θιάσων από όλη την Ελλάδα, κάτι αντίστοιχο δηλαδή με αυτό της Καρδίτσας στο οποίο έχουμε κληθεί να συμμετάσχουμε, αλλά δυστυχώς αναστείλαμε την λειτουργία του λόγω έλλειψης χρημάτων.
Φέτος όμως αποφασίσαμε να σφίξουμε περισσότερο το ζωνάρι μας, θα ζοριστούμε περισσότερο αλλά ο πολύ όμορφος αυτός θεσμός θα ξαναζωντανέψει προσφέροντας δημοσιότητα στην πόλη μας που την έχει τόση ανάγκη, χαρά σε όλους τους φίλους του θεάτρου αλλά και ικανοποίηση σε εμάς τα μέλη του συλλόγου και τους φίλους μας. Ικανοποίηση διότι παρά τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε, συνεχίζουμε, υπάρχουμε και προσφέρουμε πολιτιστικό έργο που το έχουμε όλοι ανάγκη.
Σαν πρόεδρος του συλλόγου αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω δημόσια τα μέλη του συλλόγου, του διοικητικού συμβουλίου για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλουν, βάζοντας πολλές φορές το χέρι βαθειά στην τσέπη τους, για να εξακολουθεί να λειτουργεί αξιοπρεπώς.
Διότι βοήθεια δυστυχώς δεν έχουμε από πουθενά.
Τέλος πρέπει να αναφέρω ότι ο σύλλογός μας έχει αδελφοποιηθεί με τον σύλλογο «Χαλκάνωρ» Πηδαλίου Λευκωσίας Κύπρου και κάθε χρόνο ανταλλάσουμε επισκέψεις συμμετέχοντας σε διάφορες εκδηλώσεις.
Ευχαριστώ και σένα κύριε Γιώργο και την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ που προβάλλετε το έργο μας και μας δίνετε χαρά και δύναμη να συνεχίσουμε.
(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ Βέροιας"



1 σχόλιο: