Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

"ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ"

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ
Σε μία προσφυγομάνα πόλη σαν την Βέροια δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει ένας σύλλογος Μικρασιατών του οποίου το δύσκολο έργο  είναι να συνεχίσει και να μεταδώσει στις νεώτερες γενιές την Μικρασιατική παράδοση και να διατηρήσει στις μνήμες τους τις προγονικές εστίες στην  περιοχή της Μικράς Ασίας.
Σημερινοί συνομιλητές μου η κυρία Παυλίδου Τασούλα πρόεδρος και ο κύριος Τελλίδης Δημήτρης γραμματεύς του συλλόγου.
« Ο σύλλογός μας κύριε Κοτζαερίδη ιδρύθηκε το 1979 και σήμερα αριθμεί 379 μέλη  με την βοήθεια των οποίων προσπαθούμε να τον στηρίξουμε και να προσφέρουμε κάποιο σημαντικό έργο το οποίο να αφήσουμε σαν παρακαταθήκη στους απογόνους μας.
Διατηρούμε χορευτικά τμήματα ενηλίκων και νεαρών παιδιών στα οποία διδάσκονται Μικρασιάτικοι αλλά και Ελληνικοί χοροί από όλη την Ελλάδα.
Διαθέτουμε μία από τις καλύτερες χορωδίες της περιοχής στην οποία   συμμετέχουν 20-30 άτομα που μας κάνει να αισθανόμαστε περήφανοι σε όποιες εκδηλώσεις παρίσταται.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, κατόπιν απαίτησης των κυριών του συλλόγου, οργανώσαμε ένα  τμήμα εργοτεχνίας στο οποίο διδάσκονται μαθήματα ραπτικής, παραδοσιακού πλεξίματος, παραδοσιακό κέντημα, καθώς και διάφορες άλλες κατασκευές.
Φέτος διοργανώσαμε στον χώρο του Δημαρχείου ένα είδος  Bazaar και πουλήσαμε τα έργα μας με τα έσοδα του οποίου καλύψαμε πολλές οικονομικές μας ανάγκες.
Η επιτυχία αυτής της εκδήλωσης μας αναγκάζει να την καθιερώσουμε κάθε χρόνο, ελπίζοντας  στην βοήθεια των μελών μας αλλά και όλων των κατοίκων της πόλης.
Προσπαθούμε σαν σύλλογος να έχουμε τακτική επαφή με τα μέλη μας διοργανώνοντας κάποιες εκδηλώσεις, αλλά και συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις  συλλόγων της πόλης μας και άλλων όμορων νομών.
Τον μήνα Ιανουάριο, τιμής ένεκεν, ανοίγουμε στην Βέροια την εκκλησία του προστάτη μας Αγίου Βασιλείου  και κάνουμε την καθιερωμένη Θεία Λειτουργία, ζητώντας την βοήθεια του Αγίου για το Νέο Έτος.
Στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε την χρειαζόμαστε!!
Στην συνέχεια διοργανώνουμε μία εκδήλωση στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με την συμμετοχή των χορευτικών τμημάτων και της χορωδίας μας και κόβουμε την παραδοσιακή Μικρασιατική βασιλόπιτα.
Κατά την διάρκεια αυτής της εκδήλωσης τιμούμε κάποια μέλη μας για την βοήθεια που μας προσέφεραν κατά την διάρκεια του απερχόμενου έτους.
Τον μήνα Φεβρουάριο  και συγκεκριμένα την Τσικνοπέμπτη πραγματοποιούμε τον ετήσιο χορό μας. Η εκδήλωση αυτή έχει πλέον καθιερωθεί στην συνείδηση των μελών μας  και όλων των Μικρασιατών της πόλης οι οποίοι μας τιμούν με την παρουσία τους και μας στηρίζουν οικονομικά.
Άλλωστε από την οικονομική επιτυχία αυτής της εκδήλωσης εξαρτάται και η βιωσιμότητα του συλλόγου μας διότι  λόγω της κρίσης δεν μπορούμε να περιμένουμε βοήθεια ούτε από την περιφέρεια ή από τον δήμο.
Στα τέλη Αυγούστου διοργανώνουμε το Αντάμωμα των Μικρασιατών   με την συμμετοχή Προσφυγικών συλλόγων από την Ημαθία και την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.
Τον μήνα Σεπτέμβριο  τιμούμε τους νεκρούς της Μικρασιατικής Καταστροφής διοργανώνοντας το καθιερωμένο μνημόσυνο, για να μη ξεχνάμε αυτούς που υπέστησαν τα πάνδεινα,  και εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους».
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο ακούραστος εργάτης του συλλόγου ο αγαπητός σε όλους τους Μικρασιάτες κύριος Τάκης Τελλίδης.
« Καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους κύριε Γιώργο  πραγματοποιούμε απογευματινές συναντήσεις για την σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών μας, διοργανώνουμε διάφορες εκθέσεις και παρουσιάζουμε βιβλία νέων Μικρασιατών ερευνητών και συγγραφέων.
Στα άμεσα σχέδιά μας είναι να αναπαλαιώσουμε τον χώρο που μας πρόσφερε η παλιά δήμαρχος κυρία Χαρούλα Ουσουλτζόγλου για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε έναν μουσειακό χώρο όπου θα εκθέσουμε  διάφορα αντικείμενα και κειμήλια που μας έχουν εμπιστευθεί τα μέλη του συλλόγου.
Επίσης προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έναν εκθεσιακό χώρο όπου συμπατριώτες μας Μικρασιάτες καλλιτέχνες θα μπορούν να εκθέτουν και να παρουσιάζουν τα έργα τους.
Προσπαθώντας να φέρουμε στην όμορφη πόλη μας κόσμο από όλη την Ελλάδα, συνεισφέροντας και εμείς στην τουριστική ανάπτυξή της, σχεδιάζουμε  την πραγματοποίηση ετήσιων φεστιβάλ παραδοσιακών χορών και χορωδιών  με την συμμετοχή Προσφυγικών συλλόγων από όλη την Ελλάδα.
Επίσης μέσα στους απώτερους σκοπούς μας είναι η αναβίωση παραδοσιακών  Μικρασιατικών εθίμων από την Μικρά Ασία και την Καππαδοκία».
Με τον Μικρασιατικό σύλλογο ο γράφων έχει συνεργαστεί πολλές φορές παρουσιάζοντας τα βιβλία του και πραγματοποιώντας πολλές εκθέσεις. Η δυναμική αυτού του συλλόγου είναι μεγάλη και είμαι σίγουρος ότι με την στήριξη των μελών του θα πετύχει τον Ιερό σκοπό του που είναι η διάσωση της Μικρασιατικής μας παράδοσης.
Ιδίως τώρα που όλοι σχεδόν οι πρωταγωνιστές της Μικρασιατικής Τραγωδίας έχουν πεθάνει, εμείς τα εγγόνια και τα δισέγγονά τους έχουμε υποχρέωση να διασώσουμε την ιστορία τους τα ήθη και τα έθιμά τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου