Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015




ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΝΙΑΤΑ» ΑΝΩ ΖΕΡΒΟΧΩΡΙΟΥ
Ένας από τους πιο δραστήριους ποντιακούς συλλόγους του νομού μας είναι αναμφισβήτητα τα «Ποντιακά Νιάτα» Άνω Ζερβοχωρίου, οι κάτοικοι του οποίου κατάγονται από την περιοχή Απές του Καυκάσου. Μόνο το γεγονός ότι στον εν λόγω σύλλογο απασχολούνται 90 περίπου παιδιά μικρής ηλικίας, μαθαίνουν ποντιακούς χορούς και  ασχολούνται με την ποντιακή παράδοση, αρκεί για να τους απονείμουμε τα εύσημα.
Συνομιλητής μου ο πρόεδρος κύριος Παναγιώτης Δουλγερίδης.
«Ο σύλλογός μας κύριε Γιώργο ιδρύθηκε το 1981 και αριθμεί περίπου 140 ενεργά μέλη, τα οποία μας στηρίζουν και μας βοηθούν με οποιονδήποτε τρόπο.
Διαθέτουμε 4 χορευτικά συγκροτήματα που χορεύουν αποκλειστικά ποντιακούς χορούς και χωρίζονται σε τρία τμήματα ανάλογα με την ηλικία των χορευτών. Ελπίδα του συλλόγου μας είναι τα νέα παιδιά που πλαισιώνουν τις μικρότερες σε ηλικία χορευτικές ομάδες και είναι από 5-8 και 8-12 ετών. Χαίρεσαι να τα βλέπεις και να τα καμαρώνεις.
Με αυτά τα παιδιά συνεχίζεται η χορευτική  αλλά και μουσική ποντιακή παράδοση.
Ο σύλλογός μας διαθέτει και θεατρική ομάδα η οποία κάθε χρόνο ανεβάζει στην θεατρική σκηνή ένα έργο στην ποντιακή γλώσσα και το οποίο παρουσιάζουμε συνήθως στις εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων.
Τον τελευταίο καιρό  θες λόγω της οικονομικής κρίσης  ίσως γιατί τεμπελιάσαμε, παραμελήσαμε  αυτή μας την δραστηριότητα αλλά αυτήν την χρονιά είμαστε αποφασισμένοι να ανακάμψουμε.
Οι εκδηλώσεις του συλλόγου μας αρχίζουν τον Ιανουάριο με την κοπή της βασιλόπιτας που λαμβάνει χώρα στον χώρο του συλλόγου. Είναι μια ωραία γιορτή που την πλαισιώνουν τα χορευτικά μας συγκροτήματα και στους τυχερούς μοιράζουμε κάποια δώρα.
Παρακάθια κάνουμε σε όλη την διάρκεια του έτους, αλλά αυτό της Αποκριάς ξεχωρίζει. Προσκαλούμε γνωστούς πόντιους καλλιτέχνες και σαν γνήσιοι πόντιοι που είμαστε του δίνουμε και καταλαβαίνει!!!
Την Αποκριά συμμετέχουμε συλλογικά στις εκδηλώσεις που γίνονται στο Καρναβάλι της Κρύας Βρύσης έχοντας στην διάθεσή μας ξεχωριστό άρμα.
Τον Μάιο όπως όλοι οι Πόντιοι τιμούμε τους προγόνους μας διοργανώνοντας εκδηλώσεις μνήμης για την γενοκτονία τους. Καταθέτουμε στεφάνι στο μνημείο των ποντίων, στην πλατεία του χωριού και αργότερα διοργανώνουμε λαμπαδηδρομία, γυρίζοντας στους δρόμους του χωριού με την συμμετοχή όλων των κατοίκων.
Το Ιούλιο γιορτάζουμε τον Προφήτη Ηλία μας και όλο το χωριό είναι στο πόδι. Κατά την διάρκεια του διήμερου γλεντιού προσκαλούμε τους καλύτερους ποντίους τραγουδιστές  όπως επίσης και διάφορα χορευτικά συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα που παρουσιάζουν διάφορους ελληνικούς χορούς.
Kαθ΄ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού συμμετέχουμε με τα χορευτικά μας συγκροτήματα σε διάφορες εκδηλώσεις άλλων πολιτιστικών συλλόγων απ΄ όλη την Ελλάδα. Πριν λίγα χρόνια  συμμετείχαμε με το χορευτικό μας στο Ελληνοτουρκικό φεστιβάλ της Προύσας και αφήσαμε άριστες εντυπώσεις.
Τον μήνα Οκτώβριο δίνουμε βροντερό παρών στο Παμποντιακό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης με την συμμετοχή ποντιακών συλλόγων από όλη την Ελλάδα.
Παραμονές Χριστουγέννων η ποντιακή λύρα ηχεί σε όλα τα σοκάκια του Άνω Ζερβοχωρίου συνοδεύοντας  τα ποντιακά κάλαντα τραγουδισμένα από τα ποντιακά νιάτα του συλλόγου μας.
Στα τέλη του έτους πραγματοποιούμε την ετήσιο χορό μας για να γλεντήσουμε, να αποκομίσουμε κάποια οικονομικά οφέλη, να τιμήσουμε κάποια μέλη μας και να έρθουμε σε επαφή με τον κόσμο μας που μας στηρίζει και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε.
Παλαιότερα παραμονή πρωτοχρονιάς διοργανώναμε στον περίβολο του σχολείου μας τον «Γαβουρμάν». Ανάβαμε φωτιές, χορεύαμε, τραγουδούσαμε ψήναμε τον Γαβουρμάν και τον προσφέραμε στους κατοίκους του χωριού μαζί με μπόλικο τοπικό κρασί, υποδεχόμενοι τον καινούργιο χρόνο.
Δυστυχώς όμως οικονομική κρίση μας γονάτισε και δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε πλέον στις οικονομικές απαιτήσεις αυτού του παραδοσιακού εθίμου.
Πάντως επειδή μας το ζητούν πολύ πιεστικά οι φίλοι μας θα το επαναλάβουμε με όποιο κόστος και να είναι διότι…χωρίς Γαβουρμά ποντιακό γλέντι κίνεται!!!
Πρέπει να τονίσω ότι κάθε χρόνο διοργανώνουμε εκπαιδευτικές εκδρομές για τα παιδιά του συλλόγου, για να τα ευχαριστήσουμε για τις προσπάθειες  που καταβάλλουν και την βοήθεια που προσφέρουν στον σύλλογο.
Ευτυχώς έχουμε δικό μας χώρο στην πλατεία του χωριού με μικρό παραδοσιακό μουσείο, με αίθουσα  συνεδριάσεων και συγκεντρώσεων οπότε δεν χρειάζεται  να νοικιάζουμε γραφεία με το ανάλογο κόστος.
Το μοναδικό μας πρόβλημα είναι το οικονομικό αλλά υποσχόμαστε στους κατοίκους του χωριού που μας στηρίζουν ότι με πολύ προσωπική επίπονη δουλειά θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας για να  τους ευχαριστήσουμε.
Στο Άνω Ζερβοχώρι η ποντιακή λύρα θα συνεχίσει το κελάηδημα της και τα Ποντιακά Νιάτα θα συνεχίσουν την παράδοση προσφέροντας χαρά και περηφάνια στους κατοίκους του».


(Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ Βέροιας)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου