Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

«Πολιτιστικές Περιηγήσεις στην Ημαθία»


Ένα οδοιπορικό στις πολιτιστικές εστίες του νομού μας μας που μάχονται κάτω από αντίξοες οικονομικές συνθήκες για την διατήρηση της πολιτιστικής μας παράδοσης ενάντια στην λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης».

Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Αριστοτέλης»
Νέας Νικομήδειας.
Η Νέα Νικομήδεια είναι ένα  προσφυγικό ποντιακό χωριό  του οποίου οι περισσότεροι  κάτοικοι  κατάγονται από τα χωριά της περιοχής του Ατάπαζαρ.
Το μικρό σχετικά χωριό έγινε γνωστό για τον παλαιολιθικό οικισμό που βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτό, για την μεγάλη γυναικεία Χάντμπολ που μεσουρανούσε κάποτε στις ανώτερες εθνικές κατηγορίες και βέβαια για το άξιο τέκνο της τον καλύτερο ‘Eλληνα ποδοσφαιριστή τον Μίμη Παπαιωάννου.
Στην Μπρανιάτα, όπως ήταν το παλιό της όνομα, συνεχίσει την παράδοση ο άξιος πολιτιστικός της σύλλογος που φέρει το όνομα του μεγάλου φιλόσοφου της αρχαιότητας «Αριστοτέλη».
Συνομιλητές μου ο πρόεδρος του συλλόγου κύριος Μαχανίδης Χαράλαμπος, ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων κύριος Ελευθεριάδης Ελευθέριος και ο επί σειρά ετών πρώην πρόεδρος κύριος Νίκος Παπαδόπουλος.
«Ο Σύλλογός μας, ξεκίνησε ο Πρόεδρος του συλλόγου  ιδρύθηκε το 1975 και διαθέτει 90 εγγεγραμμένα  ενεργά μέλη τα οποία μας βοηθούν και μας  συμπαρίστανται.
Διαθέτουμε τρία χορευτικά τμήματα, μικρών, εφήβων και ενηλίκων που χορεύουν ποντιακούς χορούς. Επίσης έχουμε ομάδες που χορεύουν συρτάκι, ζούμπα και άλλους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς.
Παλαιότερα από το 1978-1993 διαθέταμε θεατρική ομάδα που ανέστειλε τις  δραστηριότητές της αλλά ελπίζουμε στο μέλλον να επανέλθει στην ενεργό δράση.
Η εφηβική χορωδία του συλλόγου συμμετέχει σε διάφορες εκδηλώσεις τραγουδώντας ποντιακά τραγούδια συνοδεία των τεσσάρων λυράρηδων οι οποίοι ξεπετάχθηκαν από τα σπλάχνα του συλλόγου.
Οι Μωμόγεροι εντυπωσιάζουν   παρουσιάζοντας το παλιό έθιμο, γυρίζοντας  όλα τα σπίτια  του χωριού, χορεύοντας και τραγουδώντας και οι κάτοικοι του χωριού τους προσφέρουν  μεζέδες, ποτά και ενίοτε χρήματα.
Εκτός από όλα αυτά που αναφέρθηκαν ο σύλλογός μας διαθέτει ισχυρή  περιβαλλοντική ομάδα που  φροντίζει και καθαρίζει όλους τους χώρους γύρω από το χωριό».
«Οι εκδηλώσεις του συλλόγου, συνεχίζει ο κύριος Ελευθεριάδης,  αρχίζουν μέσα στο Δωδεκαήμερο με τους Μωμόγερους και κοντά στα τέλη του μήνα πραγματοποιεί τον ετήσιο χορό του.
Τις Αποκριές και συγκεκριμένα την Καθαρά Δευτέρα στην κεντρική πλατεία του χωριού κάνουμε τα Κούλουμα και προσφέρουμε στους κατοίκους του χωριού την παραδοσιακή λαγάνα με την  πεντανόστιμη φασολάδα.
Το έθιμο αυτό καθιερώθηκε,  πραγματοποιείται κάθε χρόνο και την μέρα αυτή μας επισκέπτονται και κάτοικοι των γειτονικών χωριών. Παλαιότερα συμμετείχαμε στο καρναβάλι του Μακροχωρίου όπου αποσπούσαμε συνήθως το πρώτο βραβείο, δυστυχώς όμως λόγω προφανώς της οικονομικής κρίσης, ανέστειλε την λειτουργία του.
Τον μήνα Μάϊο  συμμετέχουμε στις κεντρικές εκδηλώσεις  της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας για την Γενοκτονία των κατοίκων του Πόντου, που πραγματοποιείται στην πλατεία της Αγίας Σοφίας στην Θεσσαλονίκη και στην συνέχεια τιμούμε τους νεκρούς μας σε μια άλλη εκδήλωση που γίνεται στην κεντρική πλατεία του χωριού, δίπλα στο μνημείο  των θυμάτων της σφαγής που έλαβε χώρα στην παραλία του Κοτζάαλι Ατάπαζαρ.
Τον μήνα Ιούνιο το παιδικό χορευτικό τμήμα, μας εκπροσωπεί  με μεγάλη επιτυχία στο φεστιβάλ της  Παμποντιακής Ομοσπονδίας Κεντρικής  Μακεδονίας και  Θεσσαλίας.
Μια άλλη εκδήλωση που ακολουθούμε πιστά είναι αυτή που γίνεται  Αύγουστο για να θυμόμαστε την πρώτη εγκατάσταση των προγόνων μας στην Μπρανιάτα η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε Νέα Νικομήδεια, παίρνοντας το όνομα της σπουδαίας βυζαντινής πόλης  στην οποία υπάγονταν εκκλησιαστικά τα χωριά τους.
Τον Σεπτέμβριο είναι η σειρά του χορευτικού τμήματος ενηλίκων να μας εκπροσωπήσουν στο Πανελλήνιο Παμποντιακό φεστιβάλ που πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε κάποια πόλη της χώρας μας.
6 Δεκεμβρίου γιορτάζει ο Αι Νικόλας μας και εμείς σαν σύλλογος τον τιμούμε διοργανώνοντας κάποιες εκδηλώσεις. Λίγο αργότερα παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, τα βλαστάρια μας φορώντας τις παραδοσιακές  ποντιακές στολές γυρίζουν τα σπίτια του χωριού ψάλλοντας τα κάλλαντα….
Χριστός γεννέθεν, χαρά σον κόσμον
χα, καλή ώρα, καλή σ' ημέρα
Χα, καλόν παιδίν οψέ γεννέθεν
οψέ γεννέθεν, ουρανοστάθεν.
Το εγέννεσεν η Παναΐα
Το ενέστεσεν αϊ-Παρθένος.
Εκαβάλκεψεν χρυσόν πουλάρι
και εκατήβεν σο σταυροδρόμι.
Κατά την διάρκεια του έτους συμμετέχουμε σε εκδηλώσεις άλλων συλλόγων ή σε διάφορα φεστιβάλ όπως της Κασσάνδρας και της Λεπτοκαριάς».
« Ο σύλλογός μας συνεχίζει ο παλιός πρόεδρος, θα καθιερώσει από φέτος εκδηλώσεις προς τιμήν του σωτήρα των Ποντίων του Ατάπαζαρ Καπετάν Φωτιάδη, με την ονομασία «Φωτιάδεια» με την συμμετοχή προσφυγικών σωματείων από την περιοχή του Ατάπαζαρ.
Θα είναι ένας φόρος τιμής για τον άνθρωπο που τις ημέρες της Εξόδου των κατοίκων των 14 χωριών της περιοχής του Ατάπαζαρ, τους προστάτεψε και τους οδήγησε ασφαλείς στην Νικομήδεια. Με την βοήθεια των χωριανών μας αλλά και των άλλων προσφύγων από την περιοχή αυτή ελπίζουμε να τα καταφέρουμε».
Ευχαριστούμε την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ που προβάλει το έργο μας όπως και εσένα κύριε Γιώργο σαν γνήσιο απόγονο Αταπαζαρλήδων για την προσφορά σου στην διάσωση της παράδοσής μας μέσα από τα βιβλία και τις έρευνές σου.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ Βέροιας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου