Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

"ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ"

«Πολιτιστικές Περιηγήσεις  στην Ημαθία»
Ένα οδοιπορικό στις πολιτιστικές εστίες του νομού μας μας που μάχονται  κάτω από αντίξοες οικονομικές συνθήκες για την διατήρηση της πολιτιστικής μας παράδοσης ενάντια στην λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης».

Όχι που θα άντεχα!!  Και που έλεγα ότι δεν θα το ξανακάνω!!

Το μεράκι όμως μεγάλο όπως επίσης και η επιθυμία μου να αναδείξουμε το έργο αυτών των ανθρώπων που αγωνίζονται για τα πολιτιστικά μας ιδανικά. Σκοπός αυτού του ρεπορτάζ είναι η καταγραφή  και η ανάδειξη όλων των πολιτιστικών εκδηλώσεων που γίνονται στην Ημαθία.

Έτσι πήρα το μαγνητοφωνάκι και ξεκίνησα. Πρώτος σταθμός ο Σταυρός και ο «Μορφωτικός, Αναπτυξιακός, Λαογραφικός Σύλλογος  «Εστία».

Για να ευλογήσουμε και τα γένια μας δηλαδή, διότι είναι γνωστό ότι επί 21συναπτά  έτη είμαι σώγαμβρος στο όμορφο αυτό χωριό του δήμου Αλεξάνδρειας.

“Ο σύλλογός μας, αρχίζει την συνομιλία μας η αντιπρόεδρος του συλλόγου Κλεοπάτρα Τσιλοπούλου, ιδρύθηκε το 1999 από μια ομάδα γυναικών που ήθελε να συνεχίσει την πολιτιστική παράδοση του χωριού. Στην αρχή  τα μέλη του συλλόγου ήταν μόνο γυναίκες αλλά αργότερα προσχώρησαν σε αυτόν και άνδρες.
Διαθέτουμε δύο χορευτικά  παιδικά συγκροτήματα και ένα ενηλίκων στα οποία διδάσκονται παραδοσιακοί χοροί από όλη την Ελλάδα.
Οι ετήσιες εκδηλώσεις του συλλόγου αρχίζουν με την κοπή της βασιλόπιτας που πραγματοποιείται τον μήνα Ιανουάριο. Είναι και μια ευκαιρία να συναντηθούν όλα τα μέλη του συλλόγου και να αναπτύξουν τις απόψεις  και τις προτάσεις τους για τις δραστηριότητες του.
Συνήθως ο ετήσιος χορός του συλλόγου πραγματοποιείται τον μήνα Φεβρουάριο στον οποίο ευτυχώς συμμετέχουν πολλοί κάτοικοι του χωριού, διότι οι εισπράξεις από αυτόν αποτελούν το κύριο οικονομικό έσοδο του συλλόγου που καλύπτει τις οικονομικές ανάγκες του.
Την περίοδο της Απόκρεω  προσκαλούμε τα μέλη του συλλόγου στην ταβέρνα του χωριού και το τσικνίζουμε. Έτσι για το καλό του χρόνου!!!
Παλαιότερα την Καθαρά Δευτέρα γιορτάζαμε στην πλατεία του χωριού  τα Κούλουμα  όπου συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας  χορεύαμε  και τραγουδούσαμε  τρώγοντας την παραδοσιακή φασολάδα και τα άλλα νηστίσιμα   εδέσματα. Στην εκδήλωση αυτή συμμετείχαν και κάτοικοι των άλλων χωριών του δήμου αλλά και εκδρομείς  από όλη την Ελλάδα. Δυστυχώς όμως λόγω της οικονομικής κρίσης την αναβάλλαμε επ΄ αόριστον.
Ε.. κάποτε θα αλλάξουν τα πράγματα δεν θα είναι πάντα έτσι!!!!
Αρχή  Μάρτη έχει σειρά η αναβίωση του εθίμου της Χελιδόνας και τα παιδιά του συλλόγου  φορώντας τις παραδοσιακές στολές τους γυρίζουν όλο το χωριό καλωσορίζοντας τα χελιδόνια  και την άνοιξη, ενώ λίγο αργότερα την ημέρα της γιορτής του Λαζάρου οι ίδιες ομάδες τραγουδούν τα κάλαντα του Λαζάρου.
Από τα έσοδα αυτών των εκδηλώσεων πραγματοποιούμε κάθε καλοκαίρι μια εκδρομή με την συμμετοχή των παιδιών και των γονέων τους.
Σειρά παίρνει τώρα η ταμίας του συλλόγου κυρία Πόπη Ιωσηφίδου.
Την ημέρα της εορτής του πολιούχου μας Αγίου Γεωργίου συμμετέχουμε στην περιφορά της Αγίας εικόνας και αργότερα  στο πανηγύρι, όπου τα χορευτικά μας και άλλα χορευτικά συγκροτήματα της περιοχής, παρουσιάζουν  στην πλατεία του χωριού διάφορους παραδοσιακούς τοπικούς χορούς.
Τον Ιούνιο  στην  πλατεία του χωριού αναβιώνουμε το έθιμο του Αγίου Ιωάννη του Κλήδονα  όπου  πηδάμε πάνω από φωτιές  και  καίμε τα στεφάνια του Μάη χορεύοντας και τραγουδώντας.
Τον ίδιο μήνα διοργανώνουμε ποδηλατοδρομία με συμμετοχή πολλών μελών του συλλόγου και κατοίκων του χωριού, στέλνοντας το μήνυμα σε νέους και ηλικιωμένους, της άσκησης και της άθλησης.
Τον Σεπτέμβριο μήνα προσπαθούμε να αναβιώσουμε  τις περίφημες παλιές γιορτές του χωριού τα «ΣΤΑΥΡΙΩΤΙΚΑ» με τις πολλές εκδηλώσεις, εκθέσεις, αγώνες κ.α
Βέβαια τώρα λόγω της οικονομικής κρίσης είναι λίγο δύσκολο να ξαναδώσουμε στα ΣΤΑΥΡΙΩΤΙΚΑ την παλιά τους αίγλη, αλλά θα το προσπαθήσουμε για να δώσουμε χαρά στους νέους αλλά και σε όλους τους κατοίκους του χωριού που μας συμπαρίστανται με όλες τους τις δυνάμεις.
Παλαιότερα διοργανώναμε  μια γιορτή  αφιερωμένη στην Τρίτη Ηλικία προσπαθώντας  να τους μεταδώσουμε χαρά και κουράγιο για το μέλλον και τους προσφέραμε κάποια δώρα. Με την οικονομική κρίση περιοριστήκαμε  στο να τους προσφέρουμε ένα κέρασμα κατά την διάρκεια της κοπής της βασιλόπιττας.
Επίσης προσπαθούμε κάθε χρόνο να επιβραβεύσουμε  τους επιτυχόντες νεολαίους μας στις διάφορες πανεπιστημιακές σχολές και τέλος κλείνουμε τις εκδηλώσεις μας με τα κάλαντα των Χριστουγέννων.
Ο σύλλογός μας, συνεχίζει ο πρόεδρος του συλλόγου Γιάννης Κεισίδης συμμετέχει  με τα χορευτικά του τμήματα σε διάφορα φεστιβάλ στην περιοχή της Μακεδονίας και μέσα στα σχέδιά μας, διότι είμαστε νέο διοικητικό συμβούλιο γεμάτο όρεξη για δουλειά, είναι να κάνουμε μία χορωδία και να οργανώσουμε τον παραδοσιακό χώρο που μας παραχώρησε ο δήμος.
Δυστυχώς οικονομική βοήθεια δεν περιμένουμε πια από τον δήμο και πρέπει να στηριχθούμε στις δυνάμεις μας και στην βοήθεια των κατοίκων.
Νέοι είμαστε, όρεξη έχουμε και είμαστε σίγουροι ότι θα πετύχουμε για χάρη των παιδιών μας και της κοινωνίας στην οποία ζούμε.
«ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ – ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΣΤΑΥΡΟΥ Η ΕΣΤΙΑ» 59100 ΣΤΑΥΡΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ  Κεισίδης Ιωάννης
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Τσιλοπούλου Κλεοπάτρα
ΤΑΜΙΑΣ Ιωσηφίου Παρθένα
ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ Σαριαννίδης Κωνσταντίνος
ΜΕΛΗ            Γεωργιάδου Παρθένα
                       Παπαιωάννου Μαριάννα
                       Περίδου Δέσποινα

ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΕΘΙΜΩΝ

1 Μαρτίου    το έθιμο της «Χελιδόνας».

Κυριακή Λαζάρου  οι «Λαζαρίνες»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου